Podgrzewacz wody do gastronomii
Nagrzewacze wody wykorzystywane w restauracji powinny mieć dużo wyższą wydajność ciepłej wody niż te stosowane w budynkach mieszkalnych. W miejscach tych ważne jest przede wszystkim nagrzanie sporej ilości wody w minimalnym czasie. Zasobnikowe podgrzewacze Junkers model S wyposażone są we własny palnik i podgrzewają wodę bezpośrednio w zbiorniku. Zapewniają szybki dostęp do ciepłej wody i umożliwiają użytkowanie jej w paru punktach w tym samym czasie. Produkowane są tylko w opcji stojącej o pojemności 115, 155 oraz 195 litrów. Powinny być montowane w pomieszczeniu o właściwej kubaturze z dobrą wentylacją. Do pomieszczeń o kiepskiej cyrkulacji powietrza dedykowane są ogrzewacze Junkers CelsiusSTAR lub Celsius PUR o efektywności kolejno 42 oraz 50 kW. Wyposażone są w zamkniętą komorę spalania dzięki czemu można je zabudować w szafce. Ponadto CelsiusPUR działa jako urządzenie kondensacyjne co jest związane z większymi oszczędnościami gazu. Podgrzewacze te wytwarzają c.w.u. w sposób ciągły w trakcie przepływu wody. Czujnik temperatury wysyła informację o zakresie przepływu a pozostałe sensory zapewniają monitorowanie temperatury na wejściu oraz wyjściu.Pojemnościowe czy przepływowe ogrzewacze wody gazowe Junkers o wysokiej wydajności zapewnią komfort ciepłej wody w każdym punkcie restauracyjnym.